Langtidsstegt gås & stegte rodfrugter med vanilje


Sværhedsgrad: Middel

Antal personer: 4​​-6

Det skal du bruge

Gås
  • Hel gås (ca. 4600 g)
  • Groft salt
  • 3 æbler (skåret i både)
  • ½ citron (ubehandlet)
  • 1 vaniljestang
  • 1 dl hvid portvin
  • Hvedemel (til jævning)
  • 1-2 spsk. æblegele
  • 1-2 spsk. vineddike (eks. æbleeddike)
  • Salt og peber
  • Madkulør
  • Stor stegepose
  • Kogende vand

Stegte rodfrugter

  • 1 kg blandede rodfrugter
  • Gåsefedt
  • 3-4 timiankviste
  • 1 vaniljestang
  • Revet citronskal fra ½ citron (ubehandlet)
  • 3-4 æbler
  • Salt og peber

​Tilberedning af langtidsstegt gås & stegte rodfrugter med vanilje

Gås

Flommefedtet, der sidder indvendigt, fjernes og smeltes ved svag varme. Gem fedtet til senere.

Gåsen renses og tørres og eventuelle fjerrester fjernes. Gåsen prikkes med en skarp genstand på brystet og undersiden af lårene og gnides herefter ind- og udvendigt med groft salt. Æbler, citronbåde og flækket vaniljestang fyldes ind i gåsen og den lukkes med en kødnål.

Gåsen lægges med brystet nedad på en rist med en bradepande under og steges i ca. 2 timer ved 125 °C. Herefter hældes fedtet fra og gåsen lægges i en stegepose. Posen lukkes og gåsen steges færdig ved 125 °C i ca. 4 timer. Skyen hældes fra og det skummes for fedt. Gåsen parteres og stykkerne lægges i et ovnfast fad, lidt af stegeskyen hældes ved og lidt af fedtet dryppes hen over stykkerne. Herefter brunes gåsen i ovnen under grill til skindet er sprødt.

Vand eller bouillon tilsættes til resten af skyen så der er ca. 6 dl væske, portvin tilsættes og det koges op. Saucen blandes med meljævning og smages til med æblegele, vineddike og salt og peber. Der kan evt. tilsættes lidt madkulør for at give saucen mere farve.

Stegte rodfrugter

Rodfrugterne skrælles og skæres i mindre stykker. stykkerne steges sammen med gåsefedtet, timiankviste og vaniljestang ved middelhøj varme i ca. 15 minutter. Æble og citronskal kommes ved og blandingen steges i yderligere 10 minutter, smages til med salt og peber.

Gåsen serveres sammen med de stegte rodfrugter og saucen.

Tip!

​Den frosne gås i emballage bør lægges til optøning i et fad i køleskabet 3-4 dage før tilberedning.

Gåsen kan med fordel steges om formiddagen. Den parteres og stilles tildækket et afkølet sted. Den parterede gås dryppes med en smule fedt og steges lige inden servering i ca. 20 minutter i ovnen ved 175 °C.

Hel gås bør altid steges i en almindelig ovn ved over- og undervarme. Steges der i en varmluftovn sænkes temperaturen og der tilføjes mere vand, da vandet hurtigere fordamper i en varmluftovn.

vild med and

En del af Geia Food A/S

Fuglevænget, 9000 Aalborg​   |   Telefon: +45 96 34 04 14   |   E-mail: info@geiafood.com