Langtidsstegt gås med appelsin, brunede kartofler og rødkål

Ved langtidsstegning sikre du en mør og saftig gås der kan passe sig selv. Her er gåsen tilberedt med appelsiner, men den kan laves i en klassisk udgave med æble og svesker.

Retten kan færdiggøres dagen før og ved opvarmning kan den pensles med gåsefedt for at holde den saftig.


Sværhedsgrad: Middel

Antal personer: 4​​

Det skal du bruge

Gås

  • 1 hel gås (ca. 5 kg)
  • Groft salt
  • 3-4 store appelsiner (i både)
  • Saften fra 1 appelsin
  • 1 spsk. sukker

Stegte kartofler

  • 1 kg asparges kartofler
  • 15-20 perleløg
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. smør

Rødkål

  • 1 glas rødkål
  • 1 spsk. gåsefedt
  • 1 spsk. lakridspulver

Sauce

  • Fond
  • 1 løg (evt. persille, porre)
  • 1 spsk. balsamico
  • 3 spsk. portvin
  • 25 g smør
  • Salt og peber

​Tilberedning

Gås

Flommefedtet, der sidder indvendigt fjernes og smeltes ved svag varme. Gem fedtet til senere.

Gåsen renses og tørres og eventuelle fjerrester fjernes. Gåsen prikkes med en kniv på brystet og undersiden af lårene og gnides herefter ind-og udvendigt med groft salt. Appelsinbåde fyldes ind i gåsen og den lukkes med en kødnål.

Gåsen lægges med brystet nedad og steges i 1 time ved 125 °C. Herefter hældes fedtet fra og der tilsættes vand. Det anbefales at overhælde gåsen med stegesky hver ½ - 1 time. Efter endnu 1 time vendes gåsen med brystsiden op og steges færdig i ca. 5 timer. Samlet stegetid er ca. 7 timer. Lad gåsen trække i ca. 10 minutter. Opløs sukker i appelsinsaften. Gåsen parteres og stykkerne lægges i et ovnfast fad hvor de pensles med appelsinsaften. Gåsen brunes i ovn ved 230 °C varmluft ovn (alm. ovn: 250 °C) til skindet er sprødt og gyldent.

Stegte kartofler

Kartoflerne koges al dente og pilles. Herefter skylles de i koldt vand, eller sættes på køl indtil de skal bruges. 15 minutter før servering smeltes sukker på en pande indtil det er gyldent hvorefter en klat smør tilsættes. Når smørret er smeltet kommes kartoflerne og perleløgene på og steges ved svag varme indtil de er karamelliseret.

Rødkål

Rødkålen varmes op og tilsættes gåsefedt. Smag til med lakridspulver.

Sauce

Kog en fond på vingerne og halsen. Det svites i lidt olie sammen med løg og evt. persille og porre. Derefter dækkes det med vand, tilsættes 5 peberkorn og koges i 3 timer. Væsken sigtes fra og fedtet fjernes fra overfalden. Fonden koges nu ned til ca. 2 dl. I en ny gryde, koges balsamico ned til en sirup, hvorefter portvin tilsættes og koges ind til det halve. Fonden tilsættes og smages til med salt og peber. Før servering piskes kolde smørtern i saucen.

For en tyk og fed sauce kan piskefløde tilsættes og koges ind til passende konsistens.

Tip:

Se tips til hvordan du laver din egen fond her. Fond kan købes færdigt i assorteret supermarkeder.

vild med and

En del af Geia Food A/S

Fuglevænget, 9000 Aalborg​   |   Telefon: +45 96 34 04 14   |   E-mail: info@geiafood.com